Stipendije za studente - Prednosti učenja jezika u grupi
 

Prednosti učenja jezika u grupi

https://www.pripremnikursevi.com/wp-content/uploads/2019/10/prednosti_ucenja_jezika_u_grupi.jpg

Kada želite da učite neki strani jezik, pred vama je nekoliko načina – da imate individualne časove sa profesorom, da upišete kurs stranog jezika u grupi, da sami učite pomoću udžbenika ili materijala na internetu, ili da otputujete u zemlju gde se taj jezik govori. Svi ti načini imaju svoje prednosti (i mane), a ovde ćemo se pozabaviti nekima od prednosti koje ima učenje jezika u grupi.

Više interakcije

Kada imate individualne časove sa profesorom, on/a je vaš jedini sagovornik. Nasuprot tome, u grupi ćete imati onoliko potencijalnih sagovornika koliko je ostalih učenika u grupi. To će vas pripremiti za realne situacije zbog kojih i učite jezik, a to je komunikacija sa nekim ko nije vaš profesor.

PROČITAJTE I: 5 stavova uz koje 100% savladavate jezik preko noći

Dinamičnost

Rad u grupi omogućava raznolikost u vrstama aktivnosti na času, što doprinosi njegovoj dinamičnosti. Osim samostalnog rada i dijaloga sa profesorom, možete da radite u paru sa drugim učenikom, u timu sa više učenika ili pak sa celom grupom. Svaki od tih različitih oblika rada ima različite ciljeve i doprineće vašem napretku u savladavanju raznih jezičkih veština.

Rad u paru i timovima

Dok radite u paru ili manjim grupama sa drugim učenicima, opušteniji ste i slobodniji nego kad pričate samo sa profesorom ili pred celom grupom. To može da vam pomogne da se potpuno opustite kada komunicirate na stranom jeziku i ne brinete o potencijalnim greškama koje pravite. Kroz takve aktivnosti ćete vežbati fluentnost, što je pored tačnosti ono na čemu treba da radite kada učite neki strani jezik.

PROČITAJTE I: 10 razloga zašto svako treba da uči strani jezik

Korist od grešaka drugih

Kada slušate druge učenike dok govore, primetićete kod njih greške koje verovatno i sami pravite jer ste na istom nivou znanja. To će vam pomoći da budete pažljiviji kad govorite i da te greške počnete da ispravljate, a da ne čekate uvek na profesora da vam na njih ukaže. Tako ćete aktivnije učestvovati u sopstvenom napredovanju.

Priprema za ispit

Neki od ispita, kao npr. FCE ili CAE, podrazumevaju razgovor u paru sa drugim učenikom na usmenom delu ispita. Za ovaj zadatak ćete se najbolje pripremiti vežbajući sa nekim ko će se, kao i vi, naći u toj ulozi.

PROČITAJTE I: Pripremni kurs za polaganje FCE ispita

Zanimljivost

Ne treba posebno naglašavati da rad sa više učenika daje mogućnost korišćenja različitih jezičkih igrica u nastavi koje pomažu u savladavanju raznih gramatičkih oblasti i učenju novih reči i izraza na zanimljiv i zabavan način. Osim toga, u razgovoru sa većim brojem ljudi čućete više različitih ideja i mišljenja o nekoj temi, što će svakako diskusije učiniti zanimljivijima nego da razgovarate samo sa jednom osobom. Neretko se dešava da se polaznici iste grupe kroz takve razgovore upoznaju i na kraju sprijatelje, pa ono što je započelo kao kurs jezika postane ne samo koristan, nego i zabavan način da se provede vreme i donese nova poznanstva i prijateljstva u nečiji život.

Saznaj kako možeš da dobiješ stipendiju za učenjenje stranih jezika klikom OVDE.

Pročitaj još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrij jezičke zanimljivosti klikom na KORISNE TEKSTOVE.