Kako izgleda TOEFL ispit?
 

KAKO IZGLEDA
TOEFL ISPIT?

https://www.pripremnikursevi.com/wp-content/uploads/2019/12/KAKO-IZGLEDA-TOEFL-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://www.pripremnikursevi.com/wp-content/uploads/2019/12/KAKO-IZGLEDA-TOEFL-2.png

Kad god studenti razgovaraju o odlasku u inostranstvo radi nastavljanja studija spominju i TOEFL ispit. Zbog čega je TOEFL ispit neophodan korak kada mladi žele da postanu studenti nekog od univerziteta zapadnoevropskih ili američkih univerziteta?

Jedan ste od studenata koji već neko vreme ozbiljno razmišlja o nastavku studija u inostranstvu?  Verovatno već imate imena nekih od univerziteta čiji biste student želeli da budete. Raspitali ste se malo više o njima i videli da Vam pri procesu prijavljivanja traže i potvrdu Vašeg poznavanja engleskog jezika. Ali tu svakako nije reč o tome da zahvaljujući poznavanju engleskog jezika umete bez problema da se snađete u restoranu, na autobuskoj stanici, kod lekara ili u prodavnici. Potrebno je da Vam poznavanje engleskog jezika dozvoli da odgovorite bez poteškoća na sve zahteve koje studiranje može da stavi pred Vas.

Po čemu je engleski koji Vam je potreban, na primer, u restoranu drugačiji od engleskog neophodnog za uspešno studiranje na stranom univerzitetu? Naravno, po mnogo čemu.

Prva stvar koja Vam sigurno pada na pamet jesu predavanja na engleskom jeziku, predavanja u trajanju od po nekoliko sati, kao i hvatanje beleški na tim predavanjima. Potom, istu materiju potrebno je iščitati u knigama i udžbenicima. Samo, složićete se, jezik koji se koristi pri pisanju udžbenika svakako je ozbiljniji i zahtevniji od jezika beletristike ili popularnog novinarstva. A kao finalni produkt svega toga – usmeno i pisano odgovaranje na pitanja i zadatke vezane za pređenu materiju, pri čemu je potrebno kombinovati informacije sa predavanja i iz udžbenika i prezentovati ih svojim rečima.

Univerziteti na kojima želite da studirate hoće da budu sigurni da ćete biti u stanju da sve zadatke studiranja iznesete bez problema. Zamislite sebe u amfiteatru, slušate predavanje, profesor naravno brzo govori… Možete li ga prekidati molbama poput: ”Can you speak more slowly, please? Could you repeat that, please?“  Naravno da ne! Univerziteti žele da budu sigurni da Vas Vaše znanje engleskog neće sprečiti da postavljate pitanja, diskutujete, navodite primere, argumentujete, elaborirate… Sve što se traži od jednog ozbiljnog studenta.

Kako se univerziteti mogu uveriti da Vi to možete? Mogu, ako pri prijavljivanju navedete da ste osvojili potreban broj poena na TOEFL ispitu. Obratite pažnju! Namerno nije rečeno…Mogu, ako pri prijavljivanju navedete da ste položili TOEFL ispit….jer TOEFL nije test koji možete da položite ili ne položite, već je test na kojem možete osvojiti od 0 do 120 poena. Uspeli ste ukoliko ste osvojili onaj broj poena koji pri upisu traži Vaš željeni univerzitet.

Pogledajmo detaljnije šta je to TOEFL ispit

Prvo, samo ime TOEFL skraćenica je za Test of English as a Foreign Language. Kao takav, namenjen je ljudima kojima engleski jezik nije maternji jezik. Poznat je po svojoj objektivnosti (od tri do šest ovlašćenih stručnjaka pregleda Vaše eseje i procenjuje kvalitet Vašeg usmenog odgovora), i po usko akademskom sadržaju.

Sastoji se od četiri dela jer testira sve četiri jezičke veštine. Na svakom delu ispita možete osvojiti maksimalno 30 poena.

  1. Razumevanje pročitanog teksta (Reading)

Ovaj deo ispita uključuje tri ili četiri teksta dužine do oko 700 reči. Svaki tekst praćen je sa 10 pitanja. Ukupno vreme za izradu je 50-70 min, što je 20 minuta po tekstu. Ne zaboravite, sve se radi za kompjuterom, tako da je 20 minuta tačno 20 minuta. Pitanja proveravaju Vaše razumevanje teksta na temu iz oblasti, recimo, istorije, biologije, hemije, fizike, psihologije, andragogije, i drugih kako prirodnih tako i društvenih nauka.

  1. Razumevanje odslušanog teksta (Listening)

Slušaćete 3-4 predavanja i 2-3 razgovora dužine od oko 3-5 minuta. Svako predavanje je praćeno sa po 6 pitanja, a svaki razgovor sa po 5 pitanja. Ukupno vreme izrade 40-60 minuta. U pitanju je razgovor između studenta i profesora, studenta i administrativnog radnika univerziteta. To su takođe realne situacije u kojima biste mogli da se nađete kada počnete da studirate na stranom univerzitetu.

  1. Veština usmenog izražavanja (Speaking)

Nakon desetominutne pauze sledi treći deo ispita. To je veoma interesantan deo TOEFL iBT ispita jer je Vaše vreme za odgovor ograničeno na 45 sekundi (i na 60 sekundi). Zvuči zastrašujuće, ali vežba zaista čini čuda. Pitanja se odnose na odslušano predavanje, na razgovor studenata, ali ima i takvih pitanja na koja odgovor dajete shodno svom mišljenju i stavu. Nije potrebno da nešto pročitate i odslušate da biste dali odgovor na ovakva pitanja. Jedno takvo pitanje moglo bi da glasi:

Describe something that you use to reduce stress. Explain why it is helpful. Include details and examples to support your opinion. (Imate 15 sekundi da se pripremite i 45 sekundi da date odgovor na ovakvo pitanje.)

  1. Veština pisanog izražavanja

Poslednji deo testa (Writing) podrazumeva pisanje dva eseja. Prvi esej se piše na osnovu pročitanog teksta i odslušanog predavanja koja imaju istu temu. U predavanju se obično iznose informacije koje su u suprotnosti sa onim informacijama koje su date u tekstu. U odgovoru je potrebno na parvilan način prikazati ta dva suprotna ugla posmatranja iste problematike. Za taj esej imate 20 minuta.

Drugi esej, ujedno i poslednji zadatak ispita, jeste esej koji pišete na datu temu iznoseći svoj stav po pitanju date problematike. Da biste to uradili, dato vam je 30 minuta.

Test traje oko tri sata i polaže se u jednom danu. Preciznije rečeno, polaže se odjednom, jer imate samo jednu desetominutnu pauzu nakon drugog dela ispita. Sve se radi za kompjuterom, čak i veština usmenog izražavanja (Speaking), gde će Vaš odgovor biti snimljen samo jedanput. Nemate prava da ponovite svoj odgovor ukoliko iz nekog razloga njime niste zadovoljni.

Cena TOEFL iBT ispita je 200$. Ispit se plaća isključivo putem interneta (www.toefl.org). Ispit možete polagati u nekom od ispitnih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici. Testiranja se organizuju nekoliko puta mesečno. Ukoliko ste nezadovoljni postignutim rezultatima, TOEFL iBT ispit možete polagati koliko god puta poželite, ali uvek u celini. Ne možete ponovo polagati samo pojedine delove ispita.

Polaganje TOEFL iBT ispita svakako jeste jedan od važnijih koraka na putu koji vodi do studiranja na stranom univerzitetu. Što veći broj poena postignete na samom ispitu, vrata većeg broja prestižnih univerziteta će za vas biti širom otvorena. Zbog toga zaista ne čudi što je razgovor o TOEFL iBT ispitu nezaobilazan kad god se govori o odlasku u inostranstvo radi studiranja.

Više informacija o pripremnom kursu za polaganje TOEFL ispita pogledajte OVDE

https://www.pripremnikursevi.com/wp-content/uploads/2019/12/KAKO-IZGLEDA-IELTS-3.png