Šta su to GOETHE sertifikati?
 

GOETHE sertifikati

https://www.pripremnikursevi.com/wp-content/uploads/2019/10/goethe_sertifikati-1.jpg

Sertifikati izdati od strane Goethe instituta su medjunardno priznati širom sveta i predstavljaju dokument, kojim kandidat može da potvrdi svoj nivo znanja i vladanja nemačkog jezika. Prednosti posedovanja nekog od sertifikata Vam olakšava profesionalno ili akademsko usavršavanje.

Pre polaganja Goethe ispita kandidat mora da testira svoje znanje i poseduje odredjeni nivo znanja kako bi mogao da se priprema za sam ispit. Goethe ispiti odgovaraju nivoima Zajedničkog evropskog referentnog okvira od A 1 do C2 i svaki od ispita se sastoji iz četiri dela:

  • Čitanja ( Leseverstehen)
  • Slušanja ( Hoerverstehen)
  • Pisanja ( Schreiben)
  • Usmenog ispita ( Sprechen)

U Srbiji se Geothe ispiti mogu polagati na Goethe institutu i Kolarcu, jedinoj ustanovi koja poseduje licencu za održavanje specijalizovanih ispita. Ispiti se organizuju tri puta godišnje: u januaru, junu i oktobru.

Goethe Sertifikati:

1. Goethe Zertifikat A 1-  Posedovanjem sertifikata kandidat potvrđuje da može da na sasvim jednostavan način komunicira na nemačkom jeziku: snalaženje u svakodnevnim situacijama, razumevanje najvažnijih informacija u pisanoj formi (mejlovi, pisma), da se predstaviš u razgovoru… Da bi se spremao za polaganje ovog ispita, kandidat mora prethodno pohadjati i završti A 1 nivo.  Ispit traje jedan dan i kao svi podeljen je u četiri dela. Pismeni deo ispita traje 65 min, usmeni deo traje 15 minuta. Rezultate saznajate u toku dana.

2. Goethe Zertifikat A 2- Posedovanje sertifikata predstavlja osnovno znanje nemačkog jezika. Kandidat može da razume osnovne informacije iz novinskih članaka, iz oglasa, da ispuni obične formulare, da se predstavi, da razmenjuje mišljenja o sopstvenoj životnoj situaciji,… Kandidat da bi se spremio za polaganje ovog ispita mora prethodno pohadjati i završti A 2 nivo. Ispit traje jedan dan. Pismeni deo traje oko 70 minuta, usmeni 15. Rezultati se saznaju u toku dana.

3. Goethe Zertifikat B1- Položenim ispitom  kandidat pokazuje solidno osnovno znanje nemačkog govornog jezika, kojim može da se snalazi u svakodnevnim životnim situacijama. Pre polaganja potrebno je da kandidat ima završen B 1 nivo. Ispit traje dva dana: prvog dana je pismeni, drugog je usmeni. Pismeni deo ispita traje 170 minuta sa pauzom od oko 20 minuta.  Usmeni deo ispita traje 30 minuta. Nakon ispita kandidati dobijaju informaciju o rezultatima.

4. Goethe Zertifikat B 2- Posedovanjem ovog sertifikata se dokazuje visokog nivo poznavanja nemačkog jezika.  Kandidat razume široku paletu tekstova, prati razne audio-vizuelne sadržaje, da učestvuje u diskusijama.  Na većini univerziteta nemačkog govornog područja tražen je ovaj nivo znanja. Pre polaganja kandidat mora imati završen B 2 nivo. Ispit traje dva dana – prvo pismeni, potom usmeni deo. Pismeni deo traje 203 minuta sa pauzom od 20 minuta. Usmeni deo traje 30 minuta. Nakon usmenog ispita kandidat dobija informaciju o ostvarenim rezultatima.

5. Goethe Zertifikat C 1- potvrđuje visok nivo znanja, koji omogućava da se sponatno i tečno izražavate. Pre polaganja kandidat mora imati završen C 1 nivo. Ispit traje dva dana – prvog dana je pismeni, drugog usmeni. Pismeni deo traje 230 minuta sa pauzom od 20 minuta, usmeni deo traje 30 minuta. Informacije o konačnim rezultatima kandidat dobija nakon usmenog ispita.

6. Goethe Zertifikat C 2- izuzetno napredan nivo poznavanja jezika i dokumentuje šesti i ujedno najviši stepen poznavanja jezika. Pre polaganja kandidat mora imati završen C 2 nivo. Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog ispita: pismeni ispit traje 195 minuta sa pauzom od oko 20 minuta. Usmeni ispit traje 15 minuta.

Saznaj kako možeš da dobiješ stipendiju za učenjenje stranih jezika klikom OVDE.

Pročitaj još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrij jezičke zanimljivosti klikom na KORISNE TEKSTOVE.